Allereerst moet je goed bedenken hoe je het product wilt maken. Als het goed is heb je tijdens de ontwerpfase een aantal iteraties van je product gemaakt. Hierin is ongetwijfeld bedacht met welke techniek je je product wilt gaan maken. Een product maken met lasersnijden, CNC frezen, spuitgieten, vacuüm vormen of een andere methode zal invloed hebben op de technische tekening die je maakt. Elke techniek heeft namelijk zijn mogelijkheden maar ook zeker zijn beperkingen. Kijk voorafgaand aan het opstellen van de technische tekening welke van invloed zijn voor de gebruikte techniek en welke symbolen, toleranties en maatvoering je wel en niet kunt gebruiken.
Als je eenmaal een goed beeld hebt van het product, de onderdelen en de techniek kun je je gaan focussen op het maken van de technische tekening. Bedenk of je te maken hebt met een mono- of samenstellingstekening. Ze dienen namelijk een ander doel; wil je een onderdeel maken of samenstellen? Zorg ervoor dat alle informatie die op de tekening staat daarmee dan ook overzichtelijk en accuraat is weergegeven. Let op de volgende factoren:
Producenten maken voor heel veel verschillende klanten producten en zijn gewend om met verschillen in technische tekeningen pakketten om te gaan. Als de samenwerking goed verloopt kun je ook nieuwe producten bij dezelfde producent onder gaan brengen. Het gebruik van dezelfde nummers en namen kan dan ineens wel een heel groot probleem worden. Zeker als er op een gegeven moment ook nog revisies door elkaar gaan lopen. Je loopt vast of krijgt ineens te maken met problemen in projecten die altijd goed lopen.
Een goede manier om over het algemeen dit probleem op te lossen is het gebruik van unieke tekening nummers. Het maken en gebruiken van codes is zeer efficient en zorgt voor een duidelijke scheiding in verschillende projecten. Zorg ervoor dat je de code en de naam van je technische tekening afstemt op het product. Een duidelijke titel moet simpelweg weergeven wat het product is of doet. De volgende onderdelen kun je terug laten komen in de code:
Het toevoegen van deze code in je titelblok op de technische tekening zorgt ervoor dat de producent weet waar hij moet kijken. Nog een handig voordeel van deze codering is dat het bestandsbeheer op de computer heel inzichtelijk weergeeft welke versies er als laatst zijn gemaakt.
Een goed pakket technische tekeningen vergt geduld, energie en soms ook bloed zweet en tranen. Alles gaat volgens plan, maar toch krijg je wel eens te maken dat een ander persoon in de keten per ongeluk een fout maakt tijdens het lezen. Zelfs als je alles bij tip 2 goed hebt gedaan kan het natuurlijk wel eens verkeerd gaan. Je kunt ook zelf een fout maken tijdens het opstellen van de technische tekeningen. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een onafhankelijke reviewer. Deze persoon heeft zelf de tekeningen niet gemaakt maar is wel in staat om de tekening te kunnen beoordelen op de door jezelf gestelde eisen.
Deze gaat verschillende punten op de tekening af en bekijkt of datgeen wat er op de tekening staat conform de afspraken is. Daarnaast probeert die persoon zich te verplaatsen in een medewerker die de tekening voor het eerst ziet. Het kost uiteraard tijd voor een ander persoon om deze controle te doen, maar het kan heel veel problemen voorkomen in de productie. De reviewer geeft zijn handtekening en geeft de uiteindelijke tekening vrij voor productie. Deze extra verificatie geeft zekerheid en straalt professionaliteit uit aan alle partijen.
Alle stappen zijn genomen en je hebt waarschijnlijk al een partner die voor jou de productie gaat doen op basis van het pakket met technische tekeningen. Probeer een lange termijn relatie op te bouwen met je producent en gebruik daarbij ook zijn expertise. Loop voorafgaand het gehele pakket door met de producenten en geef aan wat je overal wilt. Op deze manier heb je alle neuzen dezelfde kant op en kun je voortgang boeken waar beide partijen precies weten wat ze moeten doen. Dit verhoogt de efficiëntie in doorlooptijd, maar ook in producten die wellicht verkeerd gemaakt worden.
Naast het doornemen van het pakket met technische tekeningen kun je ook ideeën uitwisselen om bijvoorbeeld je product in een volgende stap goedkoper te gaan produceren. Je blijft ook nog eens op de hoogte van de nieuwste machines in het arsenaal van je producent en kunt daarmee in andere projecten weer je voordeel doen.
Nu het complete pakket technische tekeningen helemaal op orde is komt je droom eindelijk uit. Er staat een serie van je eigen producten op de stoep. De dozen gaan open en je legt de producten op een rij. Je kunt niet wachten om de verkoop te starten en andere mensen blij te maken met je producten. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar controleer eerst of je echt gekregen hebt waar je om hebt gevraagd.
Het moment van de waarheid voor je pakket technische tekeningen is aangebroken, want je gaat het product vergelijken met datgeen je had gevraagd. Mochten er nou toch nog dingen anders zijn dan je had gedacht, analyseer en pas je product in een vroegtijdig stadium aan. Je kunt nu nog zorgen dat met een revisie je product perfect zal worden.
Een revisie doorvoeren is geen bewijs van falen, maar een bewijs dat je wilt leren van je fouten. Je zorgt er dan met de tips die hier genoemd zijn voor dat je pakket up to date is en je je droom product kunt produceren.