4 Tips om kosten te besparen bij productontwikkeling
4 Tips om kosten te besparen bij productontwikkeling

4 Tips om kosten te besparen bij productontwikkeling

Productontwikkeling is een dure aangelegenheid. Binnen R2Pro krijgen we vaak te maken met (startende) ondernemers met een beperkt budget. In dit artikel een aantal tips hoe je toch een goed product kunt ontwikkelen maar op het ontwikkelbudget kunt besparen. Bekijk ook de blog ‘Hoe lang duurt productontwikkeling?’. De tips die daarin staan over het verkorten van de doorlooptijd zijn immers ook relevant om kosten te besparen.

 1. Laat je niet afleiden (duidelijke focus):
  Bepaal vooraf goed wat je wilt maken! Vanzelfsprekend moet dit aansluiten bij je eindgebruikers. Je hoeft echter niet elk idee en functie er in te stoppen. Waar zit de klant echt op te wachten en wat maakt het product onderscheidend? Het is juist heel sterk om je te beperken en dit levert direct besparing op.
 2. Test cruciale onderdelen los en vooraf:
  Er zijn vaak een paar onderdelen waar je onzeker over bent: Zal dit technisch gaan werken? Sluit het aan bij de doelgroep, begrijpt men het? Is het ook in de beperkte ruimte die we hebben toepasbaar? Blijft het heel onder de gebruiksomstandigheden. Zorg dat je deze aspecten vooraf test door delen te bouwen. Je kunt dan nog eenvoudig veranderen en het later in het ontwerp van het eindproduct meenemen met de wetenschap dat dit deel zal gaan werken. Je hoeft dan niet het hele product opnieuw te ontwerpen omdat een deel het niet doet.
 3. Gebruik veel bestaande modules (er is heel veel te koop):
  Er is tegenwoordig heel veel te koop en ook in werkende modules. Probeer dit in te passen in het ontwerp. Het bespaart niet alleen ontwikkelkosten maar ook testkosten. Het is wellicht niet 100% wat je zoekt maar het is echt sterk aan te raden. Als het er niet is dan zijn er wellicht toeleveranciers die een module al eens hebben ontworpen en alle risico’s al eens hebben doorlopen.
 4. Betrek toeleveranciers:
  Er zijn veel partijen die ervaring hebben in ontwerp maar nog meer partijen die gespecialiseerd zijn in het maken van een specifiek deel. Deze partijen hebben veel kennis van het produceren en hebben niet zelden ook engineers in dienst of personen die productievoorbereiding doen. Door vroegtijdig met hen contact te zoeken kun je je veel detailleerwerk in tekeningen of schema’s besparen. Sommige partijen zijn bovendien in staat om ontwerpkosten te verspreiden over toekomstige leveringen.
Comments are disabled