Design Thinking: iedereen kan innoveren!
Design Thinking: iedereen kan innoveren!

Maak zelf gebruik van Design Thinking

Loop je tegen problemen aan waarvoor je de oplossing niet 1,2,3 kunt vinden? Gebruik dan Design Thinking om stap voor stap tot een succesvolle oplossing te komen en benut zo kansen om te innoveren.

Wat is Design Thinking?

Design Thinking is een manier om problemen te benaderen, om tot frisse, innovatieve oplossingen te komen. Denk aan convergent en divergent denken, prototyping, itereren en gebruiksonderzoek doen. Design Thinking begint bij het inleven in de gebruikers (alle stakeholders). Vanuit de kant van deze stakeholders worden hun behoeften gekoppeld aan de juiste technologieën of oplossingen. Design Thinking is voor iedereen te leren. Ga het gewoon doen en ervaar wat het betekent!

Voor welke problemen kun je Design Thinking gebruiken?

Je hebt twee soorten problemen die wij bij R2Pro omschrijven als ‘speurtocht’ of ‘ontdekkingsreis’. Bij een ‘speurtocht’ weet je wat je nodig hebt om op je bestemming aan te komen, je volgt de aanwijzingen op en het komt goed. Een ‘ontdekkingsreis’ is complexer. De bestemming is onbekend en je weet nog niet wat je nodig hebt om er te komen.

Design Thinking is vooral geschikt voor ontdekkingsreis problemen. Hierbij helpt Design Thinking om met de onzekerheden om te gaan die bij deze reis komen kijken. Daarnaast pak je problemen aan die human-centered (gebruikersgericht) zijn, waarbij je dus inzicht nodig hebt in de stakeholders die betrokken zijn.

“ONTDEKKINGSREIS + HUMAN-CENTERED = GESCHIKT VOOR DESIGN THINKING”

Hoe pak je Design Thinking aan?

Je gaat bij Design Thinking stap voor stap richting een innovatieve oplossing. Het is onzeker waar je eindigt en alle mogelijkheden liggen open, maar stukje bij beetje komt er een oplossing in zicht. Wij doen dat met onze R2Pro methode waar Design Thinking helemaal in verweven zit, zie figuur 1.

Methodes en technieken die wij gebruiken bij Design Thinking zijn bijvoorbeeld storyboards, observaties, interviewen, mindmappen en workshops of sessies met stakeholders.

Figuur 1 – R2Pro methode

Tips

  1. Blijf niet achter je computer zitten. Onderzoek je stakeholders door met ze samen te werken in workshops, te observeren of te interviewen.
  2. Wees niet bang om te beginnen. Je hoeft niet te weten waar je zal eindigen om toch een stap te kunnen zetten. Na deze stap weet je meer en kan je de volgende stap zetten.
  3. Blijf niet bij de eerste de beste oplossing hangen, probeer altijd meerdere (deel)oplossingen te vinden zodat je later de beste kan kiezen.
  4. Kijk naar mogelijkheden. Roep niet te snel “nee dit kan niet” en gebruik dit zo weinig mogelijk. Vervang dit door ‘Wat nou als…?’.

Meer weten over hoe jij Design Thinking kan toepassen? Neem dan contact met ons op! Interesse in leesvoer over alle methodes en de toepassing van Design Thinking? Lees de Delft Design Guide van de TU Delft: http://www.bispublishers.com/delft-design-guide.html. Of neem eens een kijkje op deze website van IDEO: http://www.designkit.org/human-centered-design.

Comments are disabled