Gebruikersonderzoek uitvoeren in 6 duidelijke stappen

Gebruikersonderzoek
Gebruikersonderzoek – hoe doe je dat? En waarom moet je het doen?

 

 

Stel, je hebt een goed product ontwikkeld, dat misschien al jaren op de markt staat. Toch verkoopt het niet zoals je wilt, krijg je klachten terug of moet je vaker dan je wilt een service monteur eropaf sturen. Dat moet beter. Maar hoe?

 

 

Een veel gemaakte fout bij productontwerp is dat het wordt gedaan vanuit de techneut, de programmeur, de engineer. Aannames worden gemaakt over de wensen en handelingen van de eindgebruiker. Maar vaak kloppen die niet.

“Assumption is the mother of all mistakes”

Door een gebruikersonderzoek uit te voeren verander je aannemen naar weten – je weet de echte behoeftes van de gebruiker, en weet wat het gebruik is in praktijk. Met die kennis kan jij een beter product op de markt zetten.

 

 

In dit artikel lees je wat een gebruikersonderzoek nou eigenlijk echt is en waarom iedereen die producten ontwerpt, maakt of verkoopt het zou moeten doen. Hoe je zo’n gebruikersonderzoek uitvoert leggen we je uit in 6 duidelijke stappen.
Gebruikersonderzoek Passio S
Wat is gebruikersonderzoek?

De Interaction Design Foundation geeft de volgende definitie voor gebruikersonderzoek:

 

“Gebruikersonderzoek is de methodische studie van doelgebruikers – inclusief hun behoeften en pijnpunten – zodat ontwerpers de scherpst mogelijke inzichten hebben om mee te werken om de beste ontwerpen te maken. Gebruikersonderzoekers gebruiken verschillende methoden om problemen en ontwerpkansen bloot te leggen, en cruciale informatie te vinden die ze kunnen gebruiken in hun ontwerpproces.”

 

Met een gebruikersonderzoek verzamel je dus data over je gebruikers die relevant is voor jouw product. Deze data gebruik je om een goed product neer te zetten.

Usability research

Wellicht heb je naast de term gebruikersonderzoek (user reseach) ook nog een andere term voorbij horen komen; usability research. Er zijn verschillende opvattingen over hoe deze 2 termen met elkaar in verhouding staan, of wat de juiste terminologie is. Dit is hoe wij het zien:

 

Gebruikersonderzoek kan je uitvoeren met verschillende doeleinden, op verschillende momenten van het ontwerptraject, en met behulp van verschillende methodes. Usability testing is één van deze methodes.

 

Bij deze methode onderzoek je hoe gebruikers een ontwerp gebruiken – je geeft ze bijvoorbeeld een set taken, en observeert hoe ze deze taken uitvoeren – doen ze dit snel? Gaat het gemakkelijk? Had je verwacht dat ze de taak zo zouden uitvoeren? Usability testing doe je als je al een prototype of een product hebt.

 

Wil je meer weten over usability research? Neem dan eens een kijkje op deze website.

gebruikersonderzoek vs usability testing

De 6 stappen om zelf een gebruikersonderzoek uit te voeren:

1 Inventarisatie

Tijdens de eerste stap van het gebruikersonderzoek willen we van jou leren wat er al bekend is van het product en de context:

Wat is het product? Wat doet het product? Wat is het bedoelde gebruik met het product? Waarom is dit zo bedacht? Wie zijn de gebruikers? Wat is belangrijk voor deze gebruikers? Waar wordt het product gebruikt? Wat zijn hier de consequenties van?

2 Analyse

Op basis daarvan analyseren we samen met jou wat belangrijk is om nog te weten en dus te onderzoeken in het gebruikersonderzoek. Dit kan algemeen over de gebruikers gaan – wat is er belangrijk voor de gebruikers? Waar hebben zij behoefte aan? Waarom zouden zij het product willen gebruiken? – of specifiek over het gebruik zelf gaan – wordt iedere knop begrepen en goed gebruikt?

3 Onderzoeksplan

We stellen voor het gebruikersonderzoek een onderzoeksplan op, bepaald door de volgende onderwerpen:

Gebruikersonderzoek R2Pro Onderzoeksplan
4. Gebruikersonderzoek uitvoeren en documenteren

We voeren het gebruikersonderzoek uit volgens plan. Vervolgens documenteren we het op een manier die past bij de vraag.

Wordt het woord voor woord gestranscribed? Wordt het gefilmd en gefotografeerd? Noteren we alleen kwantitatieve data, zoals tijd die het kostte om bepaalde taken uit te voeren?

5. Resultaten analyseren

Nu kunnen we antwoord geven op de origineel gestelde vragen. We weten nu wat er goed gaat met het product, maar juist ook wat er verbeterd moet worden. Dat zetten we duidelijk en overzichtelijk voor je op een rij.

6. Verbetervoorstel en vervolgplan

Ook kunnen we, afhankelijk van de vraag, gelijk een verbetervoorstel doen. Zo krijg jij in korte tijd een beter product – een product dat aansluit bij de eindgebruikers.

Gebruikersonderzoek met stickers
Snelle gebruikers feedback vergaderen met behulp van stickers
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Wil je zelf een gebruikersonderzoek uitvoeren, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of wil je een gebruikersonderzoek helemaal door een onafhankelijke, externe partij laten doen, die er met een nieuwe, frisse blik naar kijken? Wat je ook nodig hebt, wij denken graag met je mee! Neem snel contact op met onze gebruikersonderzoeker Denise of contact ons op:
Operations@r2pro.nl
+31(0)85 06 06 227
Say Hello

    • Doc classic pro 1
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ Style
      Doc Classic Pro
    • Passio S 2 1
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ Style
      Passio Solo
    • Doc ONE zonder schaduw3
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ Style
      Doc One
    • photonics
      In Design/ Mechanical/ New
      Comet sensor holder
    • Bcon LTU
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ Style
      Bcon LTU
    • Legato
      In Design/ Style
      Passio Legato
    • Heyeway2
      In Design/ Electrical/ Mechanical
      hEyeway
    • Easyscan 3
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ New
      Easyscan
    • Daily one 2
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ New/ Style
      Daily one
    • NINE1
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ Style
      Nine
    • Passio M2
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ Style
      Passio Maestro
    • Running blind co runner
      In Design/ Mechanical/ New
      Co runner
    • Running blind2
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ New
      Running aid
    • Luvius 1
      In Design/ Electrical/ Mechanical/ Style
      Luvius
    nl_NLNederlands