Frustraties bij het openen van verpakkingen
Frustraties bij het openen van verpakkingen

Frustraties bij het openen van verpakkingen

Heeft u ook altijd moeite om de kaasverpakking open te krijgen? Meestal pak ik de schaar en dan moet ik altijd denken aan mijn oma. Hoeveel moeite moet zij wel niet hebben met de verpakkingen uit de supermarkt?
Te veel verpakkingen worden ontworpen met het oog op het vereenvoudigen van het productie- of verpakkingsproces. Dit moet zo goedkoop mogelijk.

De cijfers

Gemiddeld openen we zeven verpakkingen per dag. Een gemiddelde Europeaan opent in zijn leven zo’n 140.000 verpakkingen. Iedere seconde gaan er ongeveer 25.000 verpakkingen open in de Europese Unie.
Op het internet kun je dan ook genoeg reacties van mensen vinden die hun frustraties uiten over de voorverpakte pizza, een pot saus of een blister verpakking die met bruut geweld geopend moet worden. Kan dit nou niet makkelijker?

Hoe beter de verpakking, hoe beter de product ervaring

Er zijn voedingsmiddelenfabrikanten die aandacht hebben voor eenvoudig open te maken verpakkingen. Ze maken makkelijk af te scheuren hoeken, grote trekflappen of ergonomisch gevormde verpakkingen. Maar niemand maakt reclame met ‘nu nog makkelijker te openen’, Ook ontbreekt regelmatig een gebruiksaanwijzing op de verpakkingen, waardoor consumenten niet weten hoe iets open gaat.

Veel verpakkingen bestaan uit een hard bakje waar als afsluiting een folie overheen zit. Deze is vaak alles behalve makkelijk eraf te krijgen. De folie hecht zich vast aan de hoekjes die juist bedoeld zijn als hulpmiddel om de folie van het bakje los te trekken. Het zorgt bij mij in ieder geval voor veel frustraties als ik alsnog een schaar of mes moet pakken om de verpakking te kunnen openen.

Eigenlijk zouden verpakkingen wat groter moeten worden gemaakt zodat ze eenvoudiger te openen zijn. Dan hebben mensen meer grip.
Dus, mijn tip aan de fabrikanten: focus op gebruiksgemak bij uw producten! Hoe beter de verpakking, hoe beter het product verkocht wordt. Een investering is het waard.

Tot die tijd heb ik in mijn keukenla een extra stevige schaar liggen!

Comments are disabled